Seat Exeo gaśnie problemy z uruchomieniem

ODPOWIEDZ
Stanisław1977
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 120
Oznaczenie silnika: CAGC
Województwo: Podlaskie

Seat Exeo gaśnie problemy z uruchomieniem

Post autor: Stanisław1977 » 30 marca 2023, 20:43

Witam wszystkich ,od niedawna jestem właścicielem seata exeo 2.0 cr 120 km. Auto ogólnie spisuje się dobrze, ale ma jeden mankament a mianowicie raz na jakiś czas raz w miesiącu czasami co dwa tygodnie różnie to bywa dzieje się tak: Najczęściej po nocy auto odpala bardzo dobrze chodzi równo nic się nie dzieje ,nagle gdy chcę ruszyć nagle gaśnie nawet gdy delikatnie puszczam sprzęgło. Gdy tak zgaśnie nie chce już odpalić ,dopiero po 10 min zaczynam kręcić rozrusznikiem jakieś 5-10 sekund auto zaczyna łapać jakby zaczynało pracować na 3 garach trzęsie się cały samochód trwa to jakieś 3 sekundy po tym czasie nagle jakby nigdy nic zaczyna pracować zupełnie normalnie. Mogę je zgasić i ponownie uruchomić bez żadnego problemu , normalnie rusza i tak aż do następnego razu. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Może ktoś miał taki problem. Pozdrawiam.

Żurek
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 143
Oznaczenie silnika: CAGA
Województwo: Lubelskie

Re: Seat Exeo gaśnie problemy z uruchomieniem

Post autor: Żurek » 20 kwietnia 2023, 07:07

Witaj Stanisław!
Opisywany problem wygląda jakby zapowietrzał Ci się układ.
Możliwe, że masz jakąś nieszczelność.
Zobacz np przy filtrze paliwa na złączkach do niego. Proponował bym też go wymienić.
Przy wymianie przydałby Ci się komputer żeby uruchomić pompę paliwa, która znajduje się w zbiorniku żeby odpowietrzyć układ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy techniczne Exeo”