Witam.
Mój problem na pewno był wałkowany (sam też szukałem odpowiedzi w Google), ale nie udało mi się go rozwiązać.
Po wymianie baterii i po paru moich błędach (kilkukrotne naciskanie tego samego przycisku) rozkodowałem kluczyk.
Szukałem w Google sposobu na zakodowanie-znalazłem ich kilka, ale nie podziałały. Ostatecznie dotarłem do instrukcji od modelu swojego samochodu.
Oto ona:
1. Otworzyć drzwi kierowcy kluczykiem bez pilota.
2. Ustawić stacyjkę w położeniu ON kluczykiem bez pilota.
3. Zamknąć drzwi używając kluczyka z pilotem.
4. Następnie czynności wykonać w ciągu 30 s.:
a) Nacisnąć jeden raz przycisk zamykania-kierunkowskazy migną.
b) Nacisnąć przycisk otwierania i przytrzymać ponad 2 s. Pilot zostanie w ten sposób zaprogramowany, a pojazd odblokowany potwierdzając synchronizację.
Udaje mi się osiągnąć to, że kierunkowskazy migają, ale przycisk otwierania w ogóle jakby nie reagował (dioda na pilocie miga).
Tak naprawdę nie jestem pewny, czy po zamknięciu samochodu w punkcie 3, mam ten kluczyk wyjąć, pozostawić w pozycji zamykania czy wyjściowej i wtedy naciskać. Jeżeli ktoś z Was wie, jaki robię błąd proszę o wskazówkę.
PS. wiem, że można zaprogramować kluczyk komputerem, ale chciałbym nauczyć się to robić sam.
Z góry dziękuję, za pomoc!
Paweł
Kodowanie kluczyka Seat Leon II 2008
-
- Model auta: Leon II [1P]
- Pojemność silnika: 1.6
- Rodzaj paliwa: Benzyna
- Moc [KM] / Nm: 108
- Województwo: Łódzkie
- desmo
- Site Admin
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
- Województwo: Wielkopolskie
Re: Kodowanie kluczyka Seat Leon II 2008
Do programowania pilota zdalnego sterowana muszą być dwa kluczyki.
1. - Wkładamy kluczyk do stacyjki i włączamy zapłon.
2. - Zamykamy wszystkie szyby i wychodzimy z samochodu.
3. - Zamykamy samochód.
4. - Wkładamy kluczyk do zamka drzwi od strony kierowcy z pilotem do programowania i naciskamy jeden przycisk otwóż lub zamknij przez ok. 3 sekundy. Powinien nam się odezwać klakson choć nie jest to regułą.
5. - Otwieramy kluczykiem drzwii samochodu ( nie pilotem ), wyjmujemy kluczyk ze stacyjki. Proces programowania pilota zakończony. Pilot powinien być już aktywny.
Te same czynności powtarzamy przy programowaniu nastepnego pilota. Programować można za jednym podejściem tylko jeden pilot, nie więcej. Powtarzając te wszystkie czynności kolejno można zaprogramować cztery piloty.
1. - Wkładamy kluczyk do stacyjki i włączamy zapłon.
2. - Zamykamy wszystkie szyby i wychodzimy z samochodu.
3. - Zamykamy samochód.
4. - Wkładamy kluczyk do zamka drzwi od strony kierowcy z pilotem do programowania i naciskamy jeden przycisk otwóż lub zamknij przez ok. 3 sekundy. Powinien nam się odezwać klakson choć nie jest to regułą.
5. - Otwieramy kluczykiem drzwii samochodu ( nie pilotem ), wyjmujemy kluczyk ze stacyjki. Proces programowania pilota zakończony. Pilot powinien być już aktywny.
Te same czynności powtarzamy przy programowaniu nastepnego pilota. Programować można za jednym podejściem tylko jeden pilot, nie więcej. Powtarzając te wszystkie czynności kolejno można zaprogramować cztery piloty.
-
Dziękuję za odpowiedź, ale nie działa. Podmawiam.
-
Przepraszam-Pozdrawiam, nie Podmawiam.
- desmo
- Site Admin
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
- Województwo: Wielkopolskie
-
Witam,
Jak dla mnie (chociaż zaznaczam nie znam się na tym i mogę pisać niestworzone rzeczy) wygląda to tak, że pilot lub centralka "myliły" sygnały, tzn. po zakończeniu programowania wg. Twojego sposobu pilot nie otwiera lub zamyka auta w tradycyjny sposób (tzn. naciśnięcie przycisku zamykania jeden raz powoduje zamknięcie drzwi kierowcy, dwa razy zamknięcie wszystkich drzwi, i podobnie naciśniecie przycisku otwierania raz nie powoduje otwarcia drzwi kierowcy, a dwa razy otworzenie wszystkich drzwi, ale kilkukrotne naciśnięcie przycisku otwierania lub zamykania, spowoduje, że pilot działa. Chyba, że może sam pilot jest w jakiś sposób uszkodzony...
Dzięki!
Jak dla mnie (chociaż zaznaczam nie znam się na tym i mogę pisać niestworzone rzeczy) wygląda to tak, że pilot lub centralka "myliły" sygnały, tzn. po zakończeniu programowania wg. Twojego sposobu pilot nie otwiera lub zamyka auta w tradycyjny sposób (tzn. naciśnięcie przycisku zamykania jeden raz powoduje zamknięcie drzwi kierowcy, dwa razy zamknięcie wszystkich drzwi, i podobnie naciśniecie przycisku otwierania raz nie powoduje otwarcia drzwi kierowcy, a dwa razy otworzenie wszystkich drzwi, ale kilkukrotne naciśnięcie przycisku otwierania lub zamykania, spowoduje, że pilot działa. Chyba, że może sam pilot jest w jakiś sposób uszkodzony...
Dzięki!