Wymiana Oleju w DSG7 (DQ200) - Trójmiasto.

ODPOWIEDZ
mpestkow
Model auta: Leon III [5F]
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 180
Województwo: Pomorskie

Wymiana Oleju w DSG7 (DQ200) - Trójmiasto.

Post autor: mpestkow » 17 lutego 2021, 12:25

Dzień dobry,

Posiadam Leon'a ST 2017 1.8 DSG7 (skrzynia DQ200). Za chwilę dobiję do 60k km i z tego co wiem zalecane jest (chociaż nie przez producenta) aby zmienić olej w skrzyni (mechatronika).

Kilka pytań:
  • Jakie oleje potrzebuję do tej wymiany, w zależności od źródeł znajduję informacje, że potrzebuje jeden, lub dwa płyny
  • Czy spotkaliście się z tym aby taka wymiana była możliwa w ASO? Jestem z Trójmiasta, z tego co się orientowałem rok temu, serwis ASO tego nie robi.
  • Jaki warsztat polecacie do tego zabiegu, który naprawdę umie w DSG i nie skaszani mi skrzyni (Trójmiasto i okolice).
  • Dodatkowo - wymiana dynamiczna czy zwykła? Spotkałem się z opiniami, że akurat w DSG7 korek jest w takim miejscu, że wymiana dynamiczna jest niepotrzebna lub wręcz niewskazana

Awatar użytkownika
Kaktusik
Model auta: Leon III [5F]
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 180
Województwo: Pomorskie

Re: Wymiana Oleju w DSG7 (DQ200) - Trójmiasto.

Post autor: Kaktusik » 18 lutego 2021, 00:39

ASO takich wymian nie robi ze względu na to, że serwisowanie auta nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni biegów. Są różne opinie na ten temat, ale robią tak pewnie ze względu na to aby szybciej zajechać skrzynie i zgłaszać się do nich o wymianę gdzie skasują za to miliony monet.

Najlepiej poszukaj jakiegoś speca co zajmuje się skrzyniami automatycznymi, a najlepiej jak robi skrzynie DSG (Nie wszyscy niestety robią).

Oni będą wiedzieli najlepiej jaki olej lać do skrzyni, a koszt w sumie nie powinien być jakiś mega duży.

Awatar użytkownika
bzykofm
Model auta: Leon II [1P]
Pojemność silnika: 1.9
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 195/374
Oznaczenie silnika: BLS
Województwo: Mazowieckie

Re: Wymiana Oleju w DSG7 (DQ200) - Trójmiasto.

Post autor: bzykofm » 18 lutego 2021, 16:32

Tutaj to zrobisz:

Makurat Auto Miras – Gdańsk ul. Zawodników 2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy techniczne Leon III”