Eksploatacja i świadome użytkownie - porady.

2008 - 2013
ODPOWIEDZ
Kryspeq
Model auta: Exeo
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 120
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Eksploatacja i świadome użytkownie - porady.

Post autor: Kryspeq » 13 lutego 2023, 07:58

Hej. Zakupiłem niedawno Exeo ST 1.8TSI 120KM, 2011 rok, udokumentowany przebieg 125tyś. Otrzymałem od właściciela wszystkie papiery związane z wykonanym remontem silnika przy 120 tyś. km - wymiana łańcucha rozrządu i całego osprzętu, honowanie cylindrów, wymiana pierścieni itp.
Jak zadbać o silnik, żeby trochę posłużył? Jaki olej polecacie stosować i czy opłaca się lać "magiczne" ceramizery? Za odpowiedź z góry dziękuję :)

Żurek
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 143
Oznaczenie silnika: CAGA
Województwo: Lubelskie

Re: Eksploatacja i świadome użytkownie - porady.

Post autor: Żurek » 13 lutego 2023, 20:59

Hej!
Lej zalecany / dedykowany olej, wymieniaj co 10 tys. km lub co roku (wraz z filtrem oleju oczywiście).
Ja co wymianę oleju wymieniam również filtr powietrza (w Twoim przypadku na pewno dodatkowo zabezpieczy to czystość na cylindrach).
Jaki olej? Ja leje Castrol a tak jak rekomenduje to producent silników.
Co do ceramizera. Myślę, że nie zaszkodzi a jak pomoże to czemu nie ;).
Testy pokazują, że działa. Sam kiedyś dolewałem go do oleju, wystarcza na parę wymian. Teraz nie używam.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Pozdrawiam!

Kryspeq
Pojemność silnika: 1.8
Rodzaj paliwa: Benzyna
Moc [KM] / Nm: 120
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: Kryspeq » 14 lutego 2023, 07:38

Żurek pisze:
13 lutego 2023, 20:59
Hej!
Lej zalecany / dedykowany olej, wymieniaj co 10 tys. km lub co roku (wraz z filtrem oleju oczywiście).
Ja co wymianę oleju wymieniam również filtr powietrza (w Twoim przypadku na pewno dodatkowo zabezpieczy to czystość na cylindrach).
Jaki olej? Ja leje Castrol a tak jak rekomenduje to producent silników.
Co do ceramizera. Myślę, że nie zaszkodzi a jak pomoże to czemu nie ;).
Testy pokazują, że działa. Sam kiedyś dolewałem go do oleju, wystarcza na parę wymian. Teraz nie używam.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedź. Więc standardowe czynności :) Naczytałem się przed zakupem tego motoru i jestem, nie powiem, troszkę obs** :P ale samochód urzekł mnie stanem technicznym wnętrza i mechanicznym, jest praktycznie jak nówka. Od nowości jeździł nim jeden właściciel. Udokumentowane naprawy w ASO i remont silnika mnie troszkę uspokajają. Szkoda, że w mym pięknym mieście nie ma ASO Seata - do najbliższego 70KM... Z olejem zaczerpnę wiedzy u źródła, albo przeszukam user/service manual.

Jeszcze jedno, czy z numeru VIN da się jakoś wyciągnąć model silnika czy jest gen2 czy gen3? Czytałem, że niby od 2011 w samochodach jest już gen3.

Żurek
Pojemność silnika: 2.0
Rodzaj paliwa: Diesel
Moc [KM] / Nm: 143
Oznaczenie silnika: CAGA
Województwo: Lubelskie

Post autor: Żurek » 15 lutego 2023, 11:40

Po numerze VIN powinno pokazać kod silnika. Wtedy sprawdzisz, która to generacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Exeo”