Witam,
Mam problem z przednimi lampami. Sprawa wygląda tak, że auto miało delikatnego dzwona i poleciały właśnie lampy i chłodnica klimy. Pierwotnie były w nim bixenony i LED-y do jazdy dziennej, ale po naprawie ze względu na cenę LED-ów i brak jakichkolwiek używanych na rynku zostały założone lampy z bixenonami skrętnymi z dziennymi i postojówkamina zwykłych żarówkach. I tu zaczyna się problem.
Nie mam postojówek z przodu i nie świecą żarówki od dziennych (żarówki sprawdzone bezpośrednio na akumulatorze świecą). Niezależnie od ustawienia włącznika świateł czyli czy jest on na Auto, czy na postojówkach, czy na włączonych ręcznie światłach mijania nie świecą.
Przyjmuje mi kodowanie na Kanadę i USA, ale nie przyjmuje mi kodowania na Skandynawię. Mam sensor deszczu i zmierzchu i działają bez problemu, a przy włączniku na Auto czujnik włącza xsenony kiedy zaczyna się ściemniać. Kodowanie obecne jest raczej poprawne, czyli sedan (0), z czujnikiem (1), bez haka (0), bixsenon z DRL (2), i reszta świata (1).
Address 09: Cent. Elect. Labels: None
Part No: 3R0 907 279
Component: int. Lastmodul ECE 0204
Coding: 01021
Shop #: WSC 06441
VCID: 77FD81BA550C6EFA91-4B1A
No fault code found.
Jak napisałem wcześniej nie przyjmuje mi kodowania na Skandynawię, czyli 01022.
I tu pytanie. Czy to problem z dostępem do sterownika (security access lub login), czy może wchodzi tu w grę ochrona komponentów lub po prostu mam uwaloną elektronikę w lampach?
Lampy przód
-
- Model auta: Exeo
- Pojemność silnika: 2.0
- Rodzaj paliwa: Diesel
- Moc [KM] / Nm: 143/320
- Oznaczenie silnika: CJCA
- Województwo: Mazowieckie
- desmo
- Site Admin
- Model auta: Leon II [1P]
- Moc [KM] / Nm: 192 / 410
- Oznaczenie silnika: BMN
- Województwo: Wielkopolskie
-
- Model auta: Exeo
- Moc [KM] / Nm: 143/320
- Oznaczenie silnika: CJCA
- Województwo: Mazowieckie
Re: Lampy przód
Do tej pory próbowałem klepać kody z netu głównie od A4, ale na razie nie przyjął mi żadnego. Co kod to konieczność rozłączenia się i chwila przerwy jak jest niewłaściwy, więc trochę czasu potrzebuję na sprawdzenie. Dodatkowo zauważyłem, że w momencie włączania zapłonu postojówki na krótko migną, czyli prąd przez moment na nich jest. Później czego bym nie robił to i tak nie odpalają.
Edit: Udało się odpalić postojówki i dzienne. Lampy, które zostały założone zamiast oryginalnych z LED-ami mają dzienne na żarówki P21W (21 wat) i to właśnie był problem. Sterownik odcinał prąd od dziennych i postojówek, bo miał za duży pobór. Nie wiem jaką moc ma oryginalna listwa LED w lampie (gdzieś mi się obiło o uszy że 7,5 W), ale wstawienie LED-ów 5,5 W z oprawką P21W rozwiązało problem.
Nadal jedna pozostaje problem z kodowaniem. Tak jak wcześniej nie mogę zmienić kodowania z 01021 na np. 01022. Pozostaje jeszcze kwestja gdzie zmienić kodowanie, tak żeby sterownik nie "widział" LED-ów i można było wstawić zwykłe żarówki?
Edit: Udało się odpalić postojówki i dzienne. Lampy, które zostały założone zamiast oryginalnych z LED-ami mają dzienne na żarówki P21W (21 wat) i to właśnie był problem. Sterownik odcinał prąd od dziennych i postojówek, bo miał za duży pobór. Nie wiem jaką moc ma oryginalna listwa LED w lampie (gdzieś mi się obiło o uszy że 7,5 W), ale wstawienie LED-ów 5,5 W z oprawką P21W rozwiązało problem.
Nadal jedna pozostaje problem z kodowaniem. Tak jak wcześniej nie mogę zmienić kodowania z 01021 na np. 01022. Pozostaje jeszcze kwestja gdzie zmienić kodowanie, tak żeby sterownik nie "widział" LED-ów i można było wstawić zwykłe żarówki?